Sen update.

Varit fullt upp hela dagen. Jobbat, ridit, fikat med V, träffast N och S och kom hem nu - 22.55.
Red igenom Liso lite lätt, red barbacka, så himla mysigt. Han är helt otrolig. Toto fick vila idag. Imorn kommer jag också bli borta hela dagen för har flera hästar att rida + att vi ska titta på en ny häst - fast inte till mig men jag ska följa med och prova den. Spännande!

30/3

Idag red jag Toto lite, hon var väldigt busig, och blir då lite hoppig i bytena och kan bli lite bockig men tycker överlag att hon var bra. Fille fick testa rida lite också dock var Toto väldigt trött då men det gick jättebra!!
Red Liso också, tränade igenom lite delar från LA programmen. Han var fantastisk som alltid, red på tränsbett. Skönt för honom att slippa kandar, det används bara när vi tränar mer avancerade saker. Liso är så grymt duktig, önskar att jag var på samma nivå som honom bara.
Vad har ni för tips på att få Toto att landa i högergalopp? Spelar ingen roll att jag trampar hårdare i höger, leder lite osv...
Säg hemskt gärna vad ni tycker!!
:)

Dåligt med kommentarer!

Era åsikter är viktiga eftersom jag vet att det är många duktiga talangfulla ryttare som läser min blogg. Därför vill jag gärna ha era kommentarer/åsikter/synpunkter på vad jag gör dåligt, vad som kan bli bättre och kanske även vad som redan är bra. Det är anledning till att jag har en hästblogg nu. Även därför jag lägger ut filmklipp osv.
I vårt stall fodras hästarna ur hö-vagn alla mål utom kvällen, då har alla påsar.
Bra/dåligt?

Collina


En liten film på när jag red Filles häst Collina.

29/3

Idag red jag bara Toto och hon var en riktig buse i början, redan när jag skrittade fram så började hon bocka, småstegra och stack iväg ibland genom ridhuset, sen efter ca halva passet fick hon för sig att helt plötsligt inte gå vid läktaren längre, tog kanske 10 min men tillslut gick hon, så gick hon fint igen resten av passet sen när jag skulle ta på min jacka när vi skrittade av kunde hon inte stå vid läktaren igen - suck ibland blir jag nästan galen på henne. Efter ridpasset hade vi en lång mysstund i stallet. Kunde egentligen inte träna så mycket på det jag ville idag eftersom jag mest fick träna på att hon skulle lyssna framåt och tillbaka men flyttade henne lite så hon var lösgjord i bägge sidorna, gjorde lite byten och red mycket nyanser för att få henne lite på mattan igen.
Hur gör ni för att lösa problem med en busig häst?

Gårdagens ridpass

Jag hade inte tid att blogga igår. Jobbade i stallet, hade möte osv. Hoppade iaf Collina lite. Hon är så himla duktig när hon inte tjafsar, då är hon hur trevlig som helst och gick jättebra, men man får verkligen jobba!! Kommer bli jättetom när hon flyttar, speciellt eftersom hennes ägare är en av mina bästa vänner. Läs hennes blogg här.
Sen joggade jag Toto lite, hade tänkt rida igenom henne mera och bättre men det var så fullt i ridhuset + skulle vara lektioner så jag ville inte vara iväg och Toto var väldigt pigg och bockig men hon gjorde allt jag begärde av henne och var duktig fast hon var pigg. Nu ska jag snart ut och pyssla med hästarna.
Vad ska ni göra med era hästar idag?

Vilodag.

Toto var den enda hästen idag som var på mitt ansvar att rida och hon hade vilodag idag. Nils var med mig i stallet så han, jag och Fille snacka lite skit och pysslade med Toto, duschade hennes leriga ben och borstade henne och gav henne massor godis!
Lägger in en film från förra veckan, obs råkade skriva fel datum! haha.
Blev lite sen uppdate men det var lördagen iaf!

Liso

Liso
1992
Distinto - Zelador
Liso är hästen med stort h. Han ligger mig otroligt varmt om hjärtat, han är min bästa vän och jag känner ett otroligt lugn när jag är med honom. Det känns som att vi kan göra allt tillsammans. Han är helt otrolig. Ägs av Annika Helmer. Kan alla skolor så som piaff, passage, spanskskritt, bytesserier, levader osv. Han har gjort huvudnumret i apassionata och deltog i levade. Han har även gått EM i working equitation tillsammans med Paulo Bastos som bästa svenska häst 2008. Liso är en riktig gentleman som står ut med mig som försöker lära mig alla nya saker, han lärde mig working equitation, han har lärt mig piff och puff, han har lärt mig byten i varje men framförallt har han lärt mig vad förtroende mellan människa och häst betyder. Under 2009 gjorde vi några uppvisningar/shower ihop och var bla med i tv och tidningar. Jag kan sitta i boxen och mysa med honom, jag rida barbacka eller jag kan träna dressyr på hög nivå med denna fantastiska häst! Kommer troligtvis aldrig rida en så bra häst i mitt liv igen som Liso och jag är så tacksam för det. Samtidigt som han är oerhört försiktig och mysig är han tuff och stark med bra självförtroende. Ser ut som en riktig sagohäst, kan ibland bli aningens hingstig men annars oerhört snäll och gör inget väsen av sig, han är godkänd för avel och är inte bara en häst, han är min bästa vän!

Dagens ridning

Idag invigde vi utebanan för iår! Mycket uppskattat, red mest igenom Toto, gjorde lite byten, övergångar osv. Joggade Liso en stund också. Hästarna har jobbat hårt hela vecka, imorn kommer Cilla så Liso ska gå med Malena och Toto kändes lite trött idag, har jobbat mycket markarbetet över små hinder, ridit ut och galopperat + idag på banan + en uteritt så imorn ska hon få en välförtjänt vila med bara massa pyssel.

Jag borstar av mina stalltäcken varje dag så dom ska se fräscha ut, gör ni också det eller hur håller ni dom fräscha?

Till hästarna

Utanför stalldörren ställde jag och mamma förra året en kruka med en gran i inför julen men alla hästar stannade alltid och tog en tugga på den så nu, brukar vi i stallet stoppa ner grankvistar i den så får hästarna ta en tugga innan dom kommer in. Mycket uppskattat kan jag meddela!
Kanske inte ser supertrevligt ut, men det är för hästarnas skull, inte utseendets!
Titta in senare idag för en till presentation på någon häst samt dagens ridning.

Dagens ridning

Toto hoppade lite lydnadshinder på ca 50 cm. Lägger upp film för dom som vill se. Joggade Affe en stund och red sen ut, mycket mysigt och red Liso barbacka. Alla hästarna var duktiga och fina som vanligt!
finna Affe!
Liso gör mig så otroligt glad, blir tårögd bara av att titta på honom. Ska göra hans presentation snart också. Kanske imorn! Bästa hästen!

Säg gärna vad ni tycker om filmerna och vad ni vill se mer av och vad ni tycker var bra och vad som behöver bli bättre!

Lite Svar :)

Fråga nr.
1. Har du nå bra tränings tips på hoppövningar?
2. Hur brukar du lägga upp dina träningar med dom hästarna du rider?
3. Tips på bomövningar?
4. Hoppar du alltid med Totto eller rider du även lite dressyr, longerar henne osv??
Är dom frågorna jag kunde komma på nu.

Kolla på internet, andra hästbloggar, ridsport osv efter övningar och inspiration, det brukar jag göra! Oj svår fråga att svara på eftersom alla hästar är olika, på olika nivå och åldrar och olika dicipliner med tillsammans med ägare och även professionella personer skräddarsyr vi program som passar varje häst. Rider självklart dressyr, longerar, rider ut osv med Toto också.
Vilken nivå tävlar du på?
Vilken klubb rider du för?
Ponny eller stor häst?

Tävlat på en medelnivå i hoppning, låg nivå dressyr och landslagsnivå i working equitation. Rider för Trosa Vagnhärad och rider häst.
Har du kvar leffe? Han som du hade på ekelund.

Nej Leffe är såld sen 1,5 år tillbaka.
vad heter hesten på bilden? e hesten en klad hest? e hesten en snel hest?
haha (:

Klad snel hest Toto alltid :)
är du kär i din granne Nils

AA lite men det är hemligt, shh.
Vad kommer din blogg handla om? är du sponsrad?
Hur bra är du på en skala 1-100?
Puss

Den kommer handla om våran (hästarnas och min) vardag. Nja det beror på hur man ser det. Kanske en 10 på en 100-skala haha. Ser mig inte som speciellt duktig men jag försöker lära mig :)
anser du dig vara en duktig ryttare?

Inte överdrivet.
Vad är ditt mål med Toto?
Du jobbar med hästar (om jag har förståt det rätt) men vad gör du? Alltså är du beridare, hjälper andra att motionsrida sina hästar, eller hur ligger det till? :)
Måste bara passa på att säga att du har sjukt fin sits och hand! Tror aldrig jag sett någon sitta så stilla även fast hästen mer eller mindre kör rodeo då och då ;)

Börjar med att tack för dom fina orden!! Mitt enda mål med Toto är att ha roligt och sen får vi se vart det leder. Jag är i mindre skala beridare kanske man kan säga, eller medhjälpare? Hm.. Jag hjälper iaf folk som ibland reser bort, rider hästar som är problem med, eller vissa som bara ska motioneras osv. superkul!
Kul att du äntligen skaffar en hästblogg så man kan få läsa om dina fina hästar, tummen upp!!
Vad tycker du utmärker en bra ryttare?
Vad anser du om att rida på skarpa bett?
Vem är din favorit ryttare/häst?
Kram

Tack ska bli roligt hoppas jag! Jag tycker nog att ödmjukhet och känsla är det viktigaste. Säger att hellre ett skarpare bett än att slita och dra i hästen + att ett bett är aldrig skarpare än vad handen gör det. Favoritryttare är nog Jessica Kürten, Rodrigo Pessoa, Marcus Ehning, Pedro Torres och Edward Gal. Häst: Liso + Nikado!
Hur många hjälmar har du? ;)

Har 5 lite finare hjälmar som jag har i stallet och sen några andra gamla hemma. Är nog dom jag har just nu haha. Lovar att göra den efterlängtade filmen där jag visar upp mina hjälmar snart!
Hur ofta hoppar du och hur högt?
Vad är ditt högsta du hoppat på ponny och häst?

Kan rida lite bommar och småskutt 1-2 ggr/vecka men hoppar ytterst sällan högt. Hoppat kanske 135-140 på ponny och hoppade faktiskt maxhöjd på hinderstöden när jag provred hästar förra året men då var jag livrädd!
Hur, varifrån och när hittade (köpte) du Toto? Ni är underbara tsm! Vill se mer filmer på er :D
Hur högt har hon hoppat?
hur många olika hjälmar har du?
Är Pedro bra att träna för? Vad är hans för och nackdelar?
Vad är dina för/nackdelar?
Hur länge har du ridit?
vilket är det snyggaste schabraket som du har?
Vilket är ditt favoritmärke?
Är märken viktiga för dig?
Vad har du för sadeln och vad tycker du om den?

Toto är från Tyskland och hon har löshoppat 1.80 m innan jag fick henne och hoppat ca 1m20 med ryttare, kanske nått språng lite större. Pedro är super! Han är ödmjuk och trevlig och har en otrolig känsla för hästar hans nackdel är att han ibland är lite insnöad på en sak och att han kan säga en sak och göra en annan haha. Min fördel är att jag har ganska bra balans och ramlar sällan av, resten är väl nackdelar då haha mycket att jobba på!! Jag vet inte på båda dom frågorna. Märken är nog egentligen inte så viktigt faller mer för kvalité och gillar inte kopior, saker får gärna vara billigt men inte direktkopierat. Jag har 4 egna hoppsadlar sen har alla hästar dressyrsadlar också, blir mycket att ta upp här men alla är fina utprovade sadlar som är sköna och ligger bra på hästarna.
Vad hände med Nikado?

Nikado hoppade ur sin hage och sprang iväg och gick omkull på en väg och skadade ett ben och efter 2 operationer utan att ha blivit bättre bestämde veterinärerna sig för att ta bort henne. 5 dagar låg hon inne på Strömsholm. Det värsta som nånsin hänt mig! usch gråter fortfarande när jag tänker på det :(
Vill du rida större klasser igen?
Tänker du köpa någon häst till?

Om jag känner mig redo för det så vill jag absolut rida lite större klasser igen, skulle vara kul att hoppa lite högre igen! Nja inte i dagsläget, har tillräckligt många att hinna med. Kvalité framför kvantitet ...
Vad använder du för märken helst? :)

Dyón, pikeur, kingsland och BoT.
skulle du kunna tänka dig att ha medryttare på nån av dina hästar?
vem är din största förebild inom hästsporten?
favoritfärg på schabrak? :)

Absolut men då ska det vara rätt person som tänker som jag och att vi utvecklar ett samarbete. Min största förebild.. hm jag vet faktiskt inte. återkommer! Har ingen direkt favorit, beror på häst och tillfälle.
Vad kommer Orlysofie ifrån?
Kommer inte på några mer frågor men såg att du hade lite att svara på så ;D

Ville döpa bloggen till SnelHest men det var upptaget så då fick det blir Orly men bara det var upptaget också så det blev OrlySofie. Orly = Oh really.

Toto

Sweet Vaganza
2004
Balou du Rouet - Watzmann
Jag köpte henne från tyskland och det var kärlek vid första ögonkastet och sen dess har jag aldrig slutat älska henne, även om hon i perioder inte gått att göra nästan något alls med så går hon från klarhet till klarhet och tillsammans bygger vi upp ett band och utvecklas som ett team.
Kallas oftast för Toto eller Swea. Hon är en helt fantastisk individ med mycket egen vilja och åsikter, ett riktigt sto. Rör sig trevligt, är väldigt ridbar med goda kvalitéer och hoppar fantastiskt bra. Hon är i mina ögon en stjärna som gärna bockar runt och gör lite som hon vill men det är helt okej, hon är medveten om vilken stjärna hon är. Har haft henne sen hösten 2008, har ridit in henne själv dock fick jag under hösten 2009 - vintern 2010 lämna bort henne då jag genomförde en stor operation men då bodde Toto hos Linda Heed och jag hälsade på nästan 1 gång i veckan, ibland mer men lite mindre i början när jag var sängliggandes.
Jag får många gånger höra från folk i omgivningen/andra tävlingsryttare att hon borde ut och tävla mera, gå upp i klasserna osv men hon behöver inte visa något, hon är än så länge väldigt grön och mina tränare tycker det är bättre att ta det lugnt och jag har ingen press på henne. Den dagen hon är redo för att ut och tävla, och den dagen hon och jag tycker det är roligt att göra det, då kommer vi göra det!
Just nu tränar vi hoppning och dressyr regelbundet, rider ut i skogen, myser barbacka och pysslar i timmar. Toto är en häst som älskar att njuta av livet men som samtidigt lider av stress, hon är väldigt känslig och har anlag till magsår, därför är det viktigt att man hittar en vardag som hon trivs i. Hon står i en stor hörnbox med fönster, går i en stor hage hela dagarna.

Gårdagens ridpass

Igår red jag inte så mycket eller rättare sagt jag red inte så många hästar. Bara Liso och Toto. Tränade lite dressyr på Liso, på tränsbett sen fick Rosie sitta upp och testa lite. På Toto red jag ut och galopperade. Hon älskar verkligen det. Tränade lite galoppombyten på rakspår, perfekt på grusvägar då märker man direkt om man har dom med sig i bägge sidorna. Bägge hästarna var superduktiga!
Slurp! (
Bilden är inte från idag)

Delta

Satt och fikade i Carinas fina butik för några dagar sen när jag fick syn på världens finaste delta! Man upptäcker något nytt varje dag fast man är där inne varje dag haha, livsfarligt! Kunde iaf inte motstå dessa små saker, typ guds gåva till Sofie.
Man kan spänna in dom olika hårt för att få olika effekt i betten också, vilket är super. Jag har mina på lösaste och på ett baby pelham i gummi men det är helt kanon att man kan välja och riktigt snyggt att sätta tyglarna i ringarna eller vad tycker ni?
För 297;- blir dom era!

Sådär

AVSLUTAD!
Nu finns alltså en blogg där ni kan läsa om mitt vardagsliv med hästarna. Vi börjar med en frågestund innan jag gör presentationer på mig och hästarna!
Passa på att fråga vad ni vill!

Välkommen till min nya blogg!

VÄLKOMNA FOLK TILL EN HÄSTBLOGG


RSS 2.0