Bra grej

Att trampa hästarna lite tycker jag är en riktigt bra grej i ridningen, man får igång takten och baken kommer igång ordentligt. På Affe får jag tex rida i skritt, göra en lättare piaff och sen direkt bakdelsvändning - funkar super!
På Goofy kan jag tex rida i en travsluta över diagonalen och sen direkt in i några steg piaff och fram. På Liso kan jag rida i en skänkelvikning, in i piaff - travökning. Man får verkligen hästarna uppmärksamma och med på det här sättet. Testa några gånger så får ni se vilken enorm skillnad man märker i ridningen sen, hur mycket mera uppmärksamma dom blir i samlingarna osv. Kanon!

pics


duktiga hästar!

Dom hästarna jag red idag var alla sjukt duktiga! Liso var jättefin, Goofy också. Toto som har känts lite hängig på sistone var normal idag och var fin att rida - äntligen! Hon har haft lite halvvila för att återhämta sig, hoppats det hjälpt! Tränade dressyr på Affe för Lena. Det gick bra men fan vad svårt det var! Känns ibland som att tränarna tror att jag är jätteduktig på att rida när dom ger mig så svåra saker att träna på.
Idag fick vi tex komma i trav, göra en piaff och från den direkt in i en bakdelsvändning - just för att få bakdelen mer på plats och mer aktiv skulle jag göra piaffen innan. Sjukt bra tips men svårt för en hobbyryttare som mig.
Det var iaf roligt att träna och roligt att alla hästarna var så duktiga idag!

HÖGA HINDER

Toto hoppar så höga hinder, inte konstigt att man blir rädd!
Världens vackraste Toto!

Sneak peek

Jag ger er en varsin sneak peek på Rolle och Ella.
Vad tycks?
(kom ihåg att dom bara är 4 (ella är 5 men har haft föl.) och att det bara är andra gången jag sitter på dom.

Byten

Om man har en orutinerad häst som inte kan galoppombyten så brukar jag träna på 3 olika sätt beroende på vad som passar hästen samt ryttarens ändamål bäst.

• Rid på diagonalen i galopp, lägg bara försiktig över trycket i andra stigbygeln och vips så byter hästen om du har en känslig häst. Hästarna vill gå i en bra balans själva och om man rider upp i vänster galopp och sen bara lägger tyngden i högerstigbygel så känner hästen att det är fel och byter. Jag fick lära mig det för ett tag sen och fick även höra att alla tyska unghästar tränas så. Funkar i lättsits.
• Använd en bom på marken. Bommen gör att hästen automatiskt tvingas att lämna marken och "hoppa" och då kan man enkelt med hjälp av ställningar och ändrad position på skänklar och sits vägleda hästen till att landa i den nya galoppen. Tycker det är enklast att rida aningens diagonalt över bommen - men försiktigt och tryck inte av hästen för mycket.
• Avsaktning. Kanske egentligen det mest korrekta sättet om man vill rida mera dressyrbyten. Galoppombyten är egentligen en samling och det finns knappt några hoppryttare som rider korrekta byten, hästen ska inte tryckas av så att den hoppar till och byter i luften utan den ska byta genom en samling. Rid gärna på lite mindre yta 20-30m volt, då har du redan en bra samling och en bra stabil balans på hästen och du får inte upp för mycket tempo och inte för lång startsträcka sen. Vänd igenom volten, sakta av till trav, skritt alt. halt beroende på vad som krävs. Allt eftersom ska man sedan minska ner på stegen till kanske 3 steg, 2 steg, 1 steg - byte!
Korrekta byten för den mer rutinerade hästen

Många ryttare slänger bara fram överlivet när dom gör byten och tror att hästen ska fixa det, eller så ställer dom jättemycket och bankar på med skänklarna. Ett byte ska komma bakifrån, man vill att hästen ska "sätta sig" en aning inte hoppa uppåt framåt. Låter man sig framåt och trycker på kommer det oftast orena byten, hästen byter först fram och tar gärna ett litet skutt bak för att trassla rätt benen och för att balansera upp ryttaren igen. Många som byter på det sättet får också väldigt snea byten - byten ska vara raka och fina!
• Räkna alltid in när du byter, för många ryttare rider bara runt lite och sen gör ett byte helt random där dom känner att det passar, se till att alltid räkna in minst 3 galoppsprång 1-2-3-byt! Så att du är väl förberedd och ger din häst en ärlig chans att göra ett bra jobb.
• BLUNDA! Hitta en bra arbetsgalopp, känn rytmen och blunda, räkna in 1-2-3-byt! Det här är ett bra sätt att träna på att byta på enbart känsla. Jag fick träna jättemycket på det när jag var i Portugal förra året och det hjälpte mig mycket. Viktigt att man sitter still och känner galoppen, man måste ge tecken åt hästen att byta i rätt tidpunkt.
• Flytta hästen innan du byter, rid i vänster galopp, upp på diagonalen i en galoppsluta håll kvar den samlingen och energin som krävs för att hålla hästen i en bra sluta, när du och hästen är redo flyttar du bara över skänkeln och höfterna och smeker in hästen i den nya galoppen samtidigt som hästen ska bli rakställd och fortsätta galoppen på ett rakt spår!
• Rida raka byten med hjälp av bommar. Det är väldigt lätt hänt att man kastar hästen lite åt sidan när man vill försöka hjälpa den att byta. Gör inte det! Lägg ut 2 bommar på marken med ca 1,20m imellan som en gång, lägg som på medellinjen, tvärs över banan eller längst med spelar ingen roll. Galoppera in och gör byten mellan bommarna, dom kommer hjälpa dig att hålla dig och din häst på ett rakt spår och rama in ordentligt.
Nu skulle jag vara jättetacksam och höra vad ni tycker om det här sättet att träna på och om ni gör på något annat sätt och vad ni har för tips! Vi alla kan hjälpa varandra så otroligt mycket om vi bara vill.

Galoppombyten

Jag har tänkt mycket på det här nu med att jag frågade om ni vill ha tips. Jag är inget proffs så borde inte ge tips, därför delar jag ist bara med mig hur jag gör för att få mina att funka så kan alla hemskt gärna skriva hur dom gör bland kommentarerna så kan vi alla få tips och idéer från varandra.


Låter inte det vettigt?



Helgen

Helgen har varit maxad! I fredags jobbade jag först, sen direkt åkte jag och tränade dressyr med Liso.
Fick börja med skänkelvikningar i skritt, direkt in i framdelsvändningar, vidare i skänkelvikning åt nästa håll. Sen gjorde vi skänkelvikningar i trav på halva diagonalen - till X där gjorde vi piaff och sen rakt fram mot a/c i travökning. Fysatan va svårt det var! Sen tränade vi lite galoppöppnor också. Liso var så duktig! Lite hingstig i början och svårt att fokusera men blev bättre efter några minuter.

Skulle ni vara intresserade av lite tips på hur man får rakare och mer korrekta galoppombyten?
Eller är det kanske mest hoppryttare som läser min blogg?

Fullt ös guccitös

Det är verkligen fullt upp varje dag just nu, jobbar massor, har många hästar + försöker hinna med vänner. Idag öser det ner regn, ska snart ut och släppa ut hästarna - som säkert inte kommer vilja gå ut idag (bortskämda jävlar?) Sen klockan 10 kommer Sarah och rider Toto och i eftermiddag har jag dressyrträning med Liso.
Nej nu ska jag leta fram ett par gummistövlar och kanske trycka i mig lite frukost innan jag åker.
Någon av mina läsare som tagit studenten btw?




Rolle

Campreoll
2006
Camaro M - Windwurf
Samma uppfödare och ägare som Ella. Rolle är en stor 4 åring som är väldigt modig för sin ålder. Rolle håller också på att matchas inför kvalitén nu i höst, han besitter en oerhört kapacitet och har en helt fantastisk galopp!
Dessutom enligt mig jäkligt vacker häst!

Dagens

Idag har jag ridit ut med både Toto och Liso på lite lagom avslappnade turer. Travade och galopperade lite och hade allmänt mysigt. Liso är alltid snäll men faktiskt så var Toto duktig idag också, inte alls så feg eller bråkig som hon kan vara ibland!

Ella

Prinzipiella
2005
Camiell Flamingo Z - Windwurf
Ella är ett fölsto så hon kommer alltså gå som 4 åring iår, förhoppningsvis med sikte på kvalitén. Hon är uppfödd samt ägs av Lisa Sarbrink. Jättefin och trevlig liten häst me temperament. Hon har en fin 1-års hingstavkomma hemma på gården också.
Ska bli väldigt spännande att följa hennes utveckling då jag tror mycket på denna lilla sak!

nya hästar!

Det jag gjorde i fredags var att jag var iväg och testade rida 2 hästar. Kan stolt meddela att nu ingår dom båda i mitt team!!! Jag ska till Lisa som äger dom imorn igen och rida dom. Så himla roligt. Ska lägga till båda under kategorin "mina hästar" sen också. Har ju fortfarande inte ens lagt till alla där - katastrof. Men som ni säkert förstår är det mycket nu, rider massor med hästar/dag, försöker hinna med jobb och vänner också. Bloggen har hamnat lite i kläm.
Vill ni se bilder på hästarna?




läsarfråga

snälla sofie svara på den här frågan - äger du någon egen häst för tillfället? du rider så många :)

Givetvis kan jag svara på den frågan. Jag håller med, jag rider ganska många, skulle knappt ens behöva äga någon själv, vilket känns så himla roligt att jag har chansen att rida så fina hästar ändå! Jag äger en häst själv, Toto. Sen så fick jag erbjudandet att få en häst i höstas också men tackade nej. Jag har ridit många hästar åt Helmer RC och så red jag Mubileu i lite drygt 1år, och han skulle säljas men han började bli gammal och oerhört svårriden så vi fick honom aldrig såld. Jag älskade verkligen den hästen men min ekonomi håller inte för att ha en häst för 6k/månad bara för att jag tycker om den tyvärr. Nu är Mubileu pensionär och går och myser i stora hagar!



Mubileu är en levadhäst. Jag tycker att utav dom hästar jag ridit så är dom levad utbilade bland dom svåraste, allt ligger så nära på dom och dom är ofta så känsliga och lyhörda att minsta lilla grej så går dom i taket.
Mubileu är uppfödd och bott 14 år på portugisiska ridskolan - sen kom han till Helmer RC.

NEWS!

Imorn ska jag göra något kul!!
Någon som kan gissa kanske?


RSS 2.0