Byten

Om man har en orutinerad häst som inte kan galoppombyten så brukar jag träna på 3 olika sätt beroende på vad som passar hästen samt ryttarens ändamål bäst.

• Rid på diagonalen i galopp, lägg bara försiktig över trycket i andra stigbygeln och vips så byter hästen om du har en känslig häst. Hästarna vill gå i en bra balans själva och om man rider upp i vänster galopp och sen bara lägger tyngden i högerstigbygel så känner hästen att det är fel och byter. Jag fick lära mig det för ett tag sen och fick även höra att alla tyska unghästar tränas så. Funkar i lättsits.
• Använd en bom på marken. Bommen gör att hästen automatiskt tvingas att lämna marken och "hoppa" och då kan man enkelt med hjälp av ställningar och ändrad position på skänklar och sits vägleda hästen till att landa i den nya galoppen. Tycker det är enklast att rida aningens diagonalt över bommen - men försiktigt och tryck inte av hästen för mycket.
• Avsaktning. Kanske egentligen det mest korrekta sättet om man vill rida mera dressyrbyten. Galoppombyten är egentligen en samling och det finns knappt några hoppryttare som rider korrekta byten, hästen ska inte tryckas av så att den hoppar till och byter i luften utan den ska byta genom en samling. Rid gärna på lite mindre yta 20-30m volt, då har du redan en bra samling och en bra stabil balans på hästen och du får inte upp för mycket tempo och inte för lång startsträcka sen. Vänd igenom volten, sakta av till trav, skritt alt. halt beroende på vad som krävs. Allt eftersom ska man sedan minska ner på stegen till kanske 3 steg, 2 steg, 1 steg - byte!
Korrekta byten för den mer rutinerade hästen

Många ryttare slänger bara fram överlivet när dom gör byten och tror att hästen ska fixa det, eller så ställer dom jättemycket och bankar på med skänklarna. Ett byte ska komma bakifrån, man vill att hästen ska "sätta sig" en aning inte hoppa uppåt framåt. Låter man sig framåt och trycker på kommer det oftast orena byten, hästen byter först fram och tar gärna ett litet skutt bak för att trassla rätt benen och för att balansera upp ryttaren igen. Många som byter på det sättet får också väldigt snea byten - byten ska vara raka och fina!
• Räkna alltid in när du byter, för många ryttare rider bara runt lite och sen gör ett byte helt random där dom känner att det passar, se till att alltid räkna in minst 3 galoppsprång 1-2-3-byt! Så att du är väl förberedd och ger din häst en ärlig chans att göra ett bra jobb.
• BLUNDA! Hitta en bra arbetsgalopp, känn rytmen och blunda, räkna in 1-2-3-byt! Det här är ett bra sätt att träna på att byta på enbart känsla. Jag fick träna jättemycket på det när jag var i Portugal förra året och det hjälpte mig mycket. Viktigt att man sitter still och känner galoppen, man måste ge tecken åt hästen att byta i rätt tidpunkt.
• Flytta hästen innan du byter, rid i vänster galopp, upp på diagonalen i en galoppsluta håll kvar den samlingen och energin som krävs för att hålla hästen i en bra sluta, när du och hästen är redo flyttar du bara över skänkeln och höfterna och smeker in hästen i den nya galoppen samtidigt som hästen ska bli rakställd och fortsätta galoppen på ett rakt spår!
• Rida raka byten med hjälp av bommar. Det är väldigt lätt hänt att man kastar hästen lite åt sidan när man vill försöka hjälpa den att byta. Gör inte det! Lägg ut 2 bommar på marken med ca 1,20m imellan som en gång, lägg som på medellinjen, tvärs över banan eller längst med spelar ingen roll. Galoppera in och gör byten mellan bommarna, dom kommer hjälpa dig att hålla dig och din häst på ett rakt spår och rama in ordentligt.
Nu skulle jag vara jättetacksam och höra vad ni tycker om det här sättet att träna på och om ni gör på något annat sätt och vad ni har för tips! Vi alla kan hjälpa varandra så otroligt mycket om vi bara vill.

Kommentarer
Postat av: Matilda

Kan ingenting om galoppombyten men nu känner jag mig som värsta experten! Skitbra beskrivning :)

2010-06-18 @ 13:48:23
Postat av: Anna

Riktigt bra tips!

2010-06-18 @ 21:27:51
Postat av: Adine

Fortsätt såhär! Intressant läsning :)

2010-06-20 @ 19:42:54
Postat av: linnea - hastliv.webblogg.se

Bra inlägg!



Jag gör nog typiska "hoppbyten" med min häst, lättar lite i sadeln och slänger fram den nya inner skänkeln så behöver verkligen tänka på de som du nyss tog upp

2010-06-20 @ 21:31:18
URL: http://hastliv.webblogg.se/
Postat av: amanda

kan bara tipsa om malin baryard och peder erikssons videor där dom tränar just galoppombyten på orutinerad häst, tycker dom var extremt givande och har tränat lite efter dom själv.



här har du en av dom! :)

http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150151669205321



lycka till!! :P

2010-06-25 @ 23:16:50
URL: http://teamnyman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0